Clarifying the rumoured 20-luminaire limit on emergency lighting circuits under BS 5266-1:2025 for UK electrical contractors.
Rumours circulating across UK sites and wholesaler counters suggest that the updated BS 5266-1:2025 standard imposes a strict 20-luminaire limit on all emergency lighting circuits. Industry experts have clarified that this interpretation is incorrect, as the 20-luminaire restriction applies specifically under Clause 8.2 rather than acting as a blanket rule for every electrical installation.
Misinterpretations of British Standards frequently cause unnecessary disruption during design and installation phases. While emergency lighting design standards are continually updated to enhance building safety and reliability, contractors must carefully review the exact scope of specific clauses rather than applying generalised assumptions across all commercial and residential projects.
What does this mean for a UK tradesperson or DIYer actually buying this kit — does it change what they should pay, buy, or watch out for?
For electrical contractors buying emergency luminaires, bulk packs, and distribution equipment from stockists like Screwfix or Toolstation, this clarification prevents unnecessary over-spending. Contractors do not automatically need to split installations into smaller sub-circuits or buy extra distribution boards, control gear, and cabling solely to hit an arbitrary 20-fitting limit across every job. However, sparkies should check the specific design requirements of Clause 8.2 for applicable installations before ordering materials, ensuring compliance without adding redundant hardware costs to quotes.
Always verify the precise wording in BS 5266-1:2025 Clause 8.2 against your specific circuit layout before over-engineering emergency lighting installations or purchasing unnecessary materials.
Reported by Professional Electrician — original article
Price alerts on the kit you're watching, plus the deals our team files each day.
Create a free account